Η εξέταση ενός μορφώματος του μαστού με παρακέντηση (FNA), αποτελεί επεμβατική πράξη, από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο – ακτινοδιαγνώστη μαστού.
Πρόκειται για παρακέντηση κύστεως ή και συμπαγούς μορφώματος μαστού με την χρήση λεπτής βελόνας (21G) καθοδηγούμενης υπό υπερήχους.
Η όλη τεχνική είναι ανώδυνη για τις ασθενείς , καθώς πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
Τα κύτταρα που λαμβάνονται με την παρακέντηση , επιστρώνονται σε ειδικά πλακίδια και παραδίδονται σε ιατρό κυτταρολόγο, ο οποίος με την σειρά του εκτιμά αν στην εν λόγω βλάβη υπάρχει καλοήθεια ή κακοήθεια.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου
Πλεονεκτήματα :
- Αποτελεί ανώδυνη επεμβατική πράξη που προκαλεί μία μικρή ενόχληση, ανάλογη με εκείνη που προκαλούν οι εξετάσεις αίματος.
- Η τεχνική γίνεται με τοπική αναισθησία, υπό συνθήκες αντισηψίας και δεν έχει ουσιαστικά επιπλοκές καθώς η πιθανότητα μικρού αιματώματος στο δέρμα είναι μικρότερη του 2% κι αν συμβεί εξαλείφεται ανώδυνα σε 2-3 ημέρες.
- Μπορεί με τη λήψη δειγμάτων από όλη την έκταση της ύποπτης βλάβης, με βάση τα χαρακτηριστικά των κυττάρων να απαντήσει εάν το μόρφωμα του μαστού έχει καλοήθεις ή κακοήθεις χαρακτήρες.
Μειονέκτημα της μεθόδου :
Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης, είναι ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα για ψευδή ευρήματα, αν ο ιατρός δεν έχει λάβει επαρκή κύτταρα από το μόρφωμα του μαστού ή αν έχει πάρει από σημεία που μπορεί να μην περιέχουν κακοήθεια.
Για την ελαχιστοποίηση αυτού του μειονεκτήματος ο εξειδικευμένος ιατρός εφαρμόζει κατάλληλη τεχνική και πολλαπλότητα δειγμάτων, που παρέχουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.